Undervisningsforløbet om vandpiberygning og risici er lavet i samarbejde med Københavns Kommunes Center for Sundhed. Materialet er online og kan bruges frit. Vi har lavet et forslag til et forløb på 1 time, men materialet er fleksibelt og kan sammensættes efter klassens behov.
Undervisningsforløbet om vandpiberygning og risici, lægger op til aktiv undervisningsdeltagelse, hvor det er eleverne, der er med til at skabe viden og læreren, der faciliterer processen.
Materialet til forløbet findes her på siden og består af forskellige elementer:
Disposition: viser, hvordan forløbet ser ud og hvilke elementer der indgår
Undervisningsforløbet: power-pointoplæg med tilhørende noter til forløbet
Aktivitetsoversigt: viser de forskellige aktiviteter og øvelser, man kan bruge i forløbet
Aktivitetskort: indeholder beskrivelse af aktiviteter samt lærervejledning til fx holdningskort, dilemmakort
Siden er bygget op således, at der først er en dispositionsoversigt. Derefter beskrives forløbet, hvor der er mulighed for at downloade oplæg og noter. Dernæst kommer aktivitetskorterene. Nederst på siden finder du en oversigt over de videns- og aktivitetsøvelser, der bruges i forløbet. Modsat de andre temasider er denne side henvendt til lærerne og ikke eleverne.
Forløbet handler om vandpiberygning, risici samt omkringliggende faktorer som fx ungdomskulturen i forhold til rygning, festrygning og cigaretrygning. Forløbet lægger op til inddragelse af elever gennem dialog og forskellige øvelser som sætter fokus på blandt andet dilemmaer og valg, sundhed og lunger og holdninger.
Du kan downloade oplægget og noterne til forløbet her:
Der er lavet syv forskellige aktiviteter, som du som underviser udvælger, så forløbet passer bedst til din klasse. Du kan vælge, at klassen i grupper skal prøve 4 forskellige aktiviteter, så de kan tilegne sig viden på flere forskellige måder eller du kan vælge, at de skal gå mere i dybden med aktiviteterne og udvælge to.
Herunder kan du se en oversigt over de forskellige aktiviteter. Længere nede på siden kan du downloade materialet til alle aktiviteterne.
Aktivitet
Beskrivelse
Formål
Dilemmakort
Hvert dilemmakort beskriver et dilemma, som eleverne skal forholde sig til og diskutere. Kortene kan bruges på forskellige måder.
På dilemmakortene er der angivet, hvilke der er målrettet STX, HTX eller erhvervsskoler og produktionsskoler.
Eleverne skal forholde sig til og diskutere forskellige scenarier omkring rygning, risici og sundhed.
Sugerørsøvelse
Eleverne skal trække vejret igennem et sugerør.
Øvelsen kan også inddrages i oplægget, som en aktiv øvelse.
Eleverne mærker på egen krop, hvad en nedsat lungefunktion betyder.
Luft i ballon
(Udvidet sugerørsøvelse)
Eleverne skal puste 3 balloner op: en med munden, en med et stort sugerør og en med et mindre sugerør.
Eleverne ser, hvordan lungerne og luftrøret hænger sammen ved at puste balloner op med sugerør.
Rygestopplan
I grupper skal eleverne formulere fem punkter til et rygestopprojekt.
Involverer eleverne og skaber refleksion over, hvordan man kan lave en rygestoppolitik og hvem der kan hjælpe.
Film
Se en af filmene og diskuter spørgsmål til filmen
Luften på din arbejdsplads – indeklima og risici
Eleverne skal forholde sig til filmen og svare på spørgsmål og diskutere videoens tema.
Quiz
Svar på en quiz fra Lunger på Arbejde og læs infokort
Dine Lunger - Lungers funktion og sundhed
Sundhed og Samfund - Ulighed i sundhed og samfundsforhold
Eleverne afprøver deres paratviden omkring lunger og sundhed eller samfundsforhold og kan læse og diskutere infokort.
Kuliltemåling
Øvelsen kræver en underviser, der kan udføre målingerne.
Eleverne skal måle og forholde sig til, hvad kulilte betyder for kroppens funktion.
Med dilemmakortene får I mulighed for selv at tage stilling til en række forskellige emner knyttet jeres hverdag som erhvervsskoleelever. Gå sammen i grupper af 2-3 og diskutèr nedenstående dilemmaer:
Eleverne ser, hvordan lungerne og luftrøret hænger sammen ved at puste balloner op med sugerør.
Øvelsen er god til at sætte gang i overvejelser og refleksioner om lungefunktion og hvordan en lungesygdom kan have indflydelse på både at trække vejret ind men også komme af med luften, som er problematisk hvis man har syge lunger.
Eleverne skal puste 3 balloner op: en med munden, en med et stort sugerør og en med et mindre sugerør.
Øvelsen er lidt teknisk da eleverne skal tage tid og beskrive, hvordan de oplever det på egen krop.
Eleverne skal måle og forholde sig til, hvad kulilte betyder for kroppens funktion.
Aktiviteten er god til at sætte gang i refleksioner og dialog om forurening og indeklima og hvordan det har indflydelse på lungesundhed og kroppens funktion. Refleksionen skal derfor være på, at kulilte optager pladsen i de røde blodlegemer, der ellers transporterer ilt rundt i kroppen. Øvelsen kræver en underviser, der kan udføre målingerne. Øvelsen er lidt teknisk, da eleverne skal tage tid og beskrive, hvordan de oplever det på egen krop.
Øvelsen kan laves i to versioner:
en kort øvelse, hvor eleverne får målt deres kulilteindhold i udåndingsluften. Ved denne øvelse skal grupperne have opgavekortet: Kuliltemåling – infokort/spørgsmål
eller
en udvidet, hvor eleverne får lavet en ekstra kuliltemåling ved et andet undersøgelsessted fx værksted, parkeringsplads eller rygeområde så de kan sammenligne de to målinger. Ved denne øvelse skal grupperne have opgavekortet og skemaet: Kuliltemåling – sammenligningsopgave. OBS! Husk at printe skemaet ud!
Eleverne svarer på quizzen 'Dine Lunger', som handler om lunger, kroppen og sundhed. Der er 13 spørgsmål og til sidst, får eleverne at vide, hvor mange de har svaret rigtigt samt de rigtige svar.
Der er lavet infokort til aktiviteten, så eleverne kan få mere viden til at svare på quizzen.
Eleverne afprøver deres paratviden omkring lunger og sundhed eller samfundsforhold og kan læse og diskutere infokort.
Eleverne svarer på quizzen 'Sundhed og Samfund', som handler om ulighed i sundhed, social og biologisk arv og samfundsforhold. Der er 13 spørgsmål og til sidst, får eleverne at vide, hvor mange de har svaret rigtigt samt de rigtige svar.
Der er lavet infokort til quizzen, så eleverne kan viden efter de har svaret på quizzen.
Eleverne skal tage stilling til sundhedsrelaterede udsagn, diskussioner og dilemmaer, samt forstå og anerkende, at andre kan have andre holdninger. Ved at flytte sig fysisk tvinges deltagerne til at tage stilling.
Legen kan udføres på forskellige måder.
A: Alle deltagere stiller sig op på række. Du lægger de to skilte i hver sin ende af området på en ’usynlig streg’ eller fortæller hvilken ende, der er ”enig” og hvilken der er ”uenig”. Du læser det første holdningskort op. Her står eksempelvis ”Jeg mener, at man selv har ansvar for leve sundt”. De deltagere, der er enige i udsagnet går hen til skiltet, hvor der står ’Enig’, mens de der er uenige, går til skiltet med ’uenig’. Deltagerne kan også stille sig et sted på ’stregen’, som svarer til hvor enige eller uenige, de er i udsagnet. Spørg nogle af eleverne, hvorfor de står, hvor de gør – få evt. en kort debat i gang. Du læser nu det næste skilt fx ”Jeg synes, det er i orden at ryge cigaretter/e-cigaretter”. Deltagerne indtager på ny en position afhængig af deres holdning. Denne version skaber overblik og opmærksomhed omkring de andre deltageres holdninger.
B: Alle deltagerne stiller sig vilkårligt på gulvet. Hver deltager får udleveret et holdningskort med et udsagn. De går nu rundt imellem hinanden og finder en anden deltager, som de læser udsagnet op for og forklarer, hvorfor de er enig eller uenig i udsagnet på deres kort. Dernæst er det den anden deltagers tur til at læse fra sit kort og forklare, hvorfor hun er enig eller uenig. De slutter af med at bytte kort, og går videre for at finde en ny deltager at tale med om udsagnet på det nye spørgsmål.
Download holdningskortene og instruktion herunder: