Du er en rollemodel

Rollemodel

Rollemodel

Person der tjener som et eksempel der efterlignes af andre.

(kilde: Den store danske ordbog)

Nudging_fakta

Nudging

Nudging handler om at få folk til at ændre adfærd. Vi har svært ved, at gøre det rigtige, selv om vi har den viden, vi behøver.

Vi ved godt, at vi skal dyrke motion, spise sundt og vi ikke må ikke smide affald på gaderne. Vi vil gerne gøre det rigtige og har intentioner om, at følge de mange råd.

Men ofte bliver det ved intentionen. Der er stadig affald på gaderne og vi lever ofte usundt. Der er altid så meget, vi skal tage stilling til.

Nudging er et kærligt puf i den rigtige retning. Fx grønne fodspor der fører hen til skraldespanden.

Du er en rollemodel

Når du tager en uddannelse, får du en plads på arbejdsmarkedet. Der følger et ansvar, når man skal udføre sit arbejde. I dit arbejde kommer du i tæt kontakt med borgere. Det er ikke ligegyldigt, hvilket indtryk du giver. 

Du skal selvfølgelig være ren og tænke over din påklædning. Men du skal også tænke over, hvilke handlinger du foretager. Både fordi du skal fremstå troværdigt, men også fordi du er en rollemodel for de borgere, du betjener især hvis du arbejder med børn.

Der skal være sammenhæng mellem det budskab, du kommer med, og det du gør.

Det betyder, at du skal overveje, hvordan du inspirerer andre til at føre en livstil, der holder kroppen og lungerne sunde.

Det kan være i forhold til træning. Hvordan motiverer man andre til at træne, både i legen med børn og i forhold til ældre, der skal holde kroppen i gang. Udstråler du begejstring og viser, at det er sjovt og relevant? Eller deltager du uden smil i en pligtopgave?

Det kan også være i forhold til rygning. Kan du komme på arbejde med lugten af røg i dit tøj og i din ånde, og give et troværdigt budskab om, at det er usundt at ryge?

Men det vigtigste er, om du får trænet og bygget din egen krop op, så du kan holde til jobbet.