Kroppen på arbejde

Kroppen på arbejde

Når du er på arbejde, bruger du din krop. Noget arbejde er mere fysisk hårdt end andet. Nogle mennesker sidder på et kontor hele dagen, andre laver tunge løft og bevæger sig meget i løbet af deres arbejdsdag. Du hører formentligt til den sidste gruppe.

Ansatte i social- og sundhedssektoren har uforudsigelige og uhåndterlige løft, fordi det er mennesker, de løfter og flytter. Blandt disse ansatte har mange smerter i muskler og led. Det er derfor vigtigt, at du har fokus på din krop på arbejdet.

Du er ikke automatisk i god fysisk form, selvom du udfører et krævende fysisk arbejde. Det hårde arbejde kan øge risikoen for, at du får en hjerte-kar-sygdom, med mindre du holder din fysiske form vedlige.

Du skal derfor også træne din kondition. Konditionen styrker din vejrtrækning og dit blodomløb. Styrketræning bygger din muskulatur op. Det slider på din krop, når du gentager de samme arbejdsstillinger. For lidt bevægelse mindsker din iltoptagelse. Derfor skal du have sunde arbejdsprocesser, hvor du naturligt bevæger dig og skifter mellem forskellige arbejdsstillinger.

Du kan forebygge rygsmerter ved at sørge for at løftebyrderne ikke er for store, og sikre at der er ordentlige løfteredskaber tilstede. Du kan supplere dine arbejdsbevægelser med kortvarige styrkeøvelser og udstrækninger undervejs. Du skal udføre dit arbejde ordentligt, men du skal også holde dig i fysisk form, mens du gør det.

Det kan være dit bidrag til et sundere arbejdsmiljø.

 

Link til fillm her https://www.youtube.com/watch?v=84_od7z1_aY

Fysisk og psykisk arbejdsmiljø
Af skemaet kan du se, hvilke faktorer der indgår i forskellige gruppers arbejdsmiljø. Med den uddannelse du er i gang med, vil du tilhøre gruppen af faglærte arbejdere. Her kan du se, at tunge løft og dårlige arbejdsstillinger vil være en stor del af dine fremtidige arbejdsforhold. Pas på dig selv!
Kilde: Ulighed i sundhed, s. 93. Sundhedsstyrelsen og Københavns Universitet 2011